-
Hvordan virker en vaksine?
Immunitet (beskyttelse mot sykdom) er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjonssykdommer. Når man har gjennomgått en sykdom, gir dette ofte livslang immunitet, slik at man ikke får samme sykdom flere ganger.
Ved vaksinasjon tilføres kroppen enten en svekket mikrobe, deler av en mikrobe, FAQ eller noe som likner den mikroben det ønskes beskyttelse mot. Når virkestoffene i vaksinen møter kroppens immunforsvar, dannes det immunforsvarsceller og antistoffer som vil gjenkjenne den «ekte» mikroben. Hvis den vaksinerte senere smittes med denne mikroben, vil immunforsvaret gi en raskere og bedre immunrespons som kan forhindre sykdom. Det er oppnådd immunitet ved vaksinasjon.
Mange vanlige infeksjonssykdommer er ufarlige for de fleste. Imidlertid finnes det infeksjoner som kan forårsake alvorlige skader og i verste fall død hos den som smittes. Hensikten med vaksinasjon er å oppnå immunitet uten den risikoen det innebærer å gjennomgå en slik sykdom.
Vaksine er et svært effektivt og enkelt forebyggende tiltak i kampen for å unngå smittsomme sykdommer.
Vaksineklinikken setter alle vaksiner som er tilgjengelige i Norge. Vi følger Folkehelseinstituttes retningslinjer om hvilke vaksiner som er anbefalt og registrerer alle vaksiner Sentralt vaksinasjonsregister (SYSVAK).
-
Kan man ta flere forskjellige vaksiner samme dag?
Ja, man kan ta flere vaksiner samme dag/oppmøte. Hvis man ikke setter vaksiner samme dag, må det gå minst én uke mellom ulike vaksiner. I noen tilfeller skal det gå fire uker før man kan gi ny vaksine hvis den ikke gis under samme konsultasjon.
Covid-vaksine kan kun kombineres med influensavaksine samme dag.
-
Hvilke bivirkninger kan jeg forvente ved vaksinasjon?
De fleste vaksiner inneholder drepte virus eller bakterier. Milde bivirkninger på drepte/inaktiverte kan forekomme, oftest det første døgnet. Etter vaksinering er det vanlig å bli øm rundt innstikkstedet for vaksinen. Noen kan også oppleve rødhet i samme området. Nedsatt bevegelighet kan forekomme, spesielt etter «stivkrampevaksine». Enkelte får også lett forhøyet kroppstemperatur, samt føler seg trøtt første døgnet etter vaksinering. Dette er forbigående.
Dersom man får sykdomsfølelse og feber flere dager etter vaksinasjon med inaktiverte vaksiner, skyldes dette sannsynligvis noe annet.
For levende vaksiner som BCG, MMR, gulfeber og vannkoppvaksine, kan bivirkninger som feber og sykdomsfølelse oppstå 5-12 dager etter vaksinering.
Ta kontakt dersom du har spørsmål om vaksinebivirkninger.
-
Hvor lenge varer en gulfebervaksine?
Beskyttelse mot gulfeber etter vaksinasjon er livslang. Dette ble endret av Verdens Helseorganisasjon i juli 2016.
Gulfeber smitter gjennom mygg, og mennesker som er smittet kan «ta med smitte» til andre land/områder som har mygg med overførbart gulfebervirus. Dette er bakgrunnen for strenge krav mht.denne vaksinen.
Internasjonalt vaksinasjonsertifikat kreves for innreise for noen land i Afrika og Sør-Amerika, eller innreise til andre land dersom man har vært i gulfeberområde de siste seks dagene. Innreisemyndigheter kan også kreve at man er vaksinert mot gulfeber dersom man på reisen har hatt transitt/mellomlanding i land med gulfeber i mer enn 12 timer.
Innreisemyndigheter i alle land skal godta gulfebersertifikat hvor vaksinen er satt for mer enn 10 år siden.
Fikk du ikke svar på det du lurte på?
Ta kontakt med oss på Vaksineklinikken, så hjelper vi deg.
Kontakt oss
Du bestiller enklest time på vår online booking.