Eldre par på reise

Eldre og kronisk syke på reise

Immunforsvaret svekkes med alderen. Eldre og kronisk syke er ofte mer utsatt for sykdom på reise, og kan få komplikasjoner i forbindelse med infeksjonssykdommer.

Lange flyreiser, høy luftfuktighet og temperatur kan medføre påkjenninger og stress.

Husk anbefalte vaksiner for reisemålet. Vi gir deg råd om hva som er anbefalt for ditt reisemål og din helse.  Personer som ikke er grunnvaksinert, dvs ikke vaksinert mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste i sin oppvekst, bør starte vaksinering 6 uker før reisen.

Har du kroniske sykdommer bør du konferere med din fastlege før du bestiller reisen. Hjertepasienter med ustabil sykdom bør spesielt rådføre seg med sin lege før lange flyreiser. Få med helseattest på engelsk fra din fastlege med informasjon om din helse og faste medisiner. Oppbevar medisiner i originalemballasje med apotekets etikett på. Ha alltid livsviktige medisiner i håndbagasje. Ta med ekstra medisin i tilfelle oppholdet blir lengre enn beregnet. Dersom du bruker sterke smertestillende, enkelte  sovemedisiner eller beroligende midler gjelder egne regler for innførsel av medisin, se helsenorge.no. Apotek i Norge er behjelpelige med med Schenegenattest. Husk også at legemidler i utlandet har ofte annet salgsnavn enn i Norge.

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Husk gyldig reiseskeforsikring. Ved reise til EØS-land, må også Europeisk helsetrygdkort medbringes. Det er fornuftig å finne å på forhånd undersøke om og hvor du kan få medisinsk helsehjelp om det skulle bli nødvendig.

Med alderen svekkes immunforsvaret naturlig, noen yngre personer bruker medisiner som svekker immunforsvaret, som cellegift og biologisk medisin. Man kan være mer utsatt for å utvikle sykdom og komplikasjoner under utenlandsreise. Det er viktig å følge vanlige reiseråd i forhold til mat og hygiene  opphold i solen, samt passe på rikelig drikke om det er varmt for å unngå dehydrering. Varmen kan være en påkjenning eldre og kronisk syke.

Lange flyreiser øker risiko for blodpropp. Dette kan forebygges ved å gjøre enkle benøvelser under flyreisen. Støttestrømper forbedrer blodsirkulasjonen og reduserer hovenhet i beina. De bør brukes under hele reisen. Det skal hjelpe å bevege seg med jevne mellomrom på flyet. Det anbefales også å innta rikelig mengder alkoholfri drikke på flyreisen.