Mennesker på strand

Skal du ut å reise ? Husk vaksiner - så kommer du frisk hjem!

Sjekk i god tid at du har de vaksinene du trenger.

Vi har alle reisevaksiner på lager. 

 

Vaksineanbefalinger og råd tilpasset din reise

Vi gir deg individuelle råd og vaksineanbefalinger for din reise. Reiseråd og anbefaling av vaksiner varierer etter reisemål, type reise og varighet, samt dine tidligere vaksiner og din helse. Vi følger Folkehelseinstituttets anbefalinger, og er til enhver tid oppdatert på hva som er anbefalt til ulike destinasjoner. Vaksiner satt fra 2011 skal være registrert i sentralt vaksineregister, og kan søkes opp på Helsenorge.

Husk påfyll av dine vaksiner, så kommer du minst like frisk tilbake! Du trenger ikke resept for å bli vaksinert hos oss.

 

Her er en kortversjon av generelle vaksineråd for turistreiser:

Alle voksne fra 25 år anbefales å ha oppdaterte grunnvaksiner (polio, difteri, stivkrampe og kikhoste) Påfyll anbefales hvert 10.år. Vaksinen settes i en kombinasjonsvaksine som beskytter mot alle sykdommene.

Ved reise til for eksempel Tyrkia, Bulgaria eller Nord-Makedonia (fortiden et av Europas billigste land å feriere i) er det i tillegg alltid anbefalt å være vaksinert mot Hepatitt A. Sykdommen smitter via forurenset mat og drikke. Barn har blitt smittet av bassengvann på ferie.

Hepatitt B smitter via kontakt med blod og kroppsvæsker. Det er en trygghet å være vaksinert dersom man får behov for helsehjelp hvor det brukes urent medisinsk utstyr eller blodoverføring. Hepatitt B smitter også ved ubeskyttet sex. Fra desember 2016 ble hepatitt B-vaksine innført i det norske vaksinasjons-programmet for barn. Vi har en kombinasjonsvaksine som beskytter mot både hepatitt A+B. Den må settes i to doser med 4 ukers intervall før reisen.

Diare forårsaket av kolera eller andre bakterier kan være plagsomt og ødelegge deler av en etterlengtet ferie. Hos oss kan du kjøpe en vaksine som drikkes 2 uker før reisen for å beskytte deg.

Meslinger var en svært vanlig sykdom i Norge inntil man begynte å vaksinere i barn 1969. Dersom du ikke er immun mot meslinger pga gjennomgått sykdom eller vaksine bør du vaksinere deg før reise til mange land. Dette kan gjelde land som Hellas, Frankrike, Italia og Romania. Det er fortiden endel meslinger i Østerrike.

For reiser utenfor Europa kan det være aktuelt med andre vaksiner som denguefeber, tyfoid, rabies, japansk encefalitt. Dette kan blant annet avhenge av reisemål, standard og varighet på reisen. 

Skal du til Sørlandet, Sør Sverige eller Sentral-Europa kan du være utsatt for TBE/skogsflåttencefalitt som smitter via flått. Om du skal ferdes ute i skog og mark i disse områdene er det anbefalt å vaksinere seg. I Norge anbefales vaksine på Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden fom Flekkefjord t.o.m. Drammen, samt østkysten av Oslofjorden f.o.m. Vestby til svenskegrensen.